Кулинарен фестивал и партньорска среща в Лидер Регион Елсбеере Винервалд

В периода 6-10 август 2014г. група от 8 души представители на МИГ Раковски и представител на изпълнителя на проучванията по първите дейности в проекта (ФРКБПГО) взеха участие в поредица от кулинарни събития в рамките на територията на Лидер Регион Елсбеере Винервалд.

Програмата беше изключително интензивна и включи множество посещения, срещи и разбира се дегустации. Партньорът домакин – Лидер Регион Елсбеере Винервалд – беше осигурил за гостите от България преводач, в лицето на Надя Тодорова, която придружаваше групата по време на всички посещения и дейности. В самото начало домакините запознаха групата от МИГ Раковски с важен елемент от богатото местно културно наследство, а именно художникът Егон Шиле – неговата житейска и творческа история.

2 3 4 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последва посещение на изложба „Цветове от рая” в музея в Нойленгбах, която бе събрала едни от най-въздействащите творби на местни художници и художнички, учили се и рисували в региона в началото на 20 век, сред които Хуго Дарно, Мари Егнер, Карл Мол, Терезе Шахнер, Емил Якоб Шиндлер и Олга Визингер-Флориан.

Сборник "Цветове от Рая"

Сборник “Цветове от Рая”

Сборник "Цветове от Рая"

Сборник “Цветове от Рая”

 

След кратка среща с кмета на община Нойленгбах, ръководителите на МИГ Раковски – г-жа Мария Гиева и г-н Павел Гуджеров – получиха от него като подарък книга с историята на Нойленгбах. Програмата продължи със среща с кмета на община Алтленгбах, който направи кратко представяне на територията, основния поминък и стратегическите цели за развитие.

7

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След тази кратка визита, на път към замъка в Тотценбах, групата се спря до станция за зареждане на електромобили, разположена пред хотела в гр. Алтленгбах. Енергийната ефективност и електро-мобилността е сред основните приоритети за развитие на Австрия. Целта на повечето малки общини от територията на Лидер Регион Елсбеере Винервалд специално е да постигнат пълна енергийна независимост до 2020г.

10

След това делегацията, заедно с домакините, пристигна в замъка Тотценбах, където благодарение на подробния разказ и дълга разходка, организирана от собственика, се докосна до част от културното наследство на региона, която е запазена жива и процъфтяваща, благодарение на широко отворените врати към нуждите на местното население – съвместни празници, сватби, чествания, туристически посещения.

 

11 14 12 13 15 17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На път към следващата спирка от програмата, групата се спря до един горд представител на дървесния вид брекина, който е част от логото на Лидер Регион Елсбеере Винервалд, и който е опорна точка и един от приоритетите за местно развитие. 

16

 

 

 

 

 

 

 

Веднага след това групата се озова в училището по селско стопанство в Пюра, където бе щедро нагостена с вкусотии, приготвени в кантината на училището, изцяло с продукти, произведени от учениците на място. Последва кратка презентация на дейностите и учебния процес – професиите, които редовния курс на обучение и последващите практики дават на завършващите – както и обиколка на територията на училището (стопанството, горска зона, работилници, ферма, магазин за местни продукти, гостилница).

В рамките на кратък уъркшоп в зала в сградата на училището,партньорите обсъдиха особености на местното развитие в двата региона и начертаха възможности за сътрудничество. Уъркшопът бе подплатен от дегустация на местни сирена, произвеждани в мандрата на училището.

18 19 24 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Срещата продължи с посещение и запознаване с типичната местна ферма Нуцхоф, където отглеждането на добитък, овощарството, включително отглеждането на брекини, производството на сокове, шнапс, бяло вино и сирена е съчетано с кът за детски забавления и типично местно заведение „хойриге” (хранително и питейно заведение, в което не се сервират готвени ястия, а само мезета, сирена, кашкавали, апетитки, хляб и питиета), където накрая се „случи” и поредното хранене и дегустация за деня.

20 22 21 23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Следваща в поредицата бе „градината на поколенията” в Кирхщетен, представена от самия кмет, представляваща открит парк със спортни съоръжения и възможности за раздвижване, предназначени за ползване от различни възрасти. От уреди за фитнес и силови упражнения, през пътека за разходки, въже за баланс, та до стрелба с лък и пейки за почивка.

32

30

 

 

 

 

 

 

33

34

 

 

 

 

 

 Следващо в програмата беше посещение на селскостопански музей в Тотценбах, където след подробно запознаване с експозицията и уникалната сграда на музея, групата с ентусиазъм реализира поредната дегустация, този път включваща уникална местна рецепта – телешко рагу със сос от плодове на брекина, кнедли и кралски праскови, а за десерт – сладкиш, сиропиран с шира.

38 37 39

 

 

 

 

 

 

 

40

 

 

 

 

 

 

 

С отлични впечатления, нови знания и хубав вкус от питателна храна, групата продължи към старинна възстановена мелница и ковачница в гр. Мария Анцбах.

41 43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последва посещение на градината на местен кооператив за съвместно градинарство, с 18 члена и около 10 работника, в който се отглеждат перма култури и се добиват екологични зеленчуци. След разходката в градината, беше просто задължително групата да опита част от продукцията на кооператива и това бе реализирано в местната гостилница в Мария Анцбах.

45 47 46 48 50 49

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последва посещение на един от обектите, с които кметът на Айхграбен и председател на Лидер Регион Елсбеере Винервалд – г-н Йозеф Екер – най-много се гордее, а именно дървена кула с наблюдателна платформа в най-високата си част, която дава възможност за поглед отвисоко към цялата територия на местната МИГ.

52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г-н Йозеф Екер включи в програмата и посещение на прекрасна детска градина в неговата община – Айхграбен – разположена в енергийно независима сграда, която ползва фотоволтаици и освен това се отоплява и охлажда посредством модерна система за земен обмен на топлинна енергия: отоплителни помпи доставят топлина през зимата, като я извличат от повърхността на земната кора, която макар и малко е по-топла от атмосферата; през лятото процесът се обръща, така че помпата извлича топлина от сградата и я трансферира към земната кора. Трансферирането на топлина към по-хладно място отнема по-малко енергия, поради което охлаждащата ефикасност на помпата печели от по-ниската земна температура. Става дума за плитки (разположени на дълбочина 1 до 3 метра) хоризонтални обменители на топлина, които добиват акумулирана в земната повърхност топлина в продължение на около три месеца – през зимата и ранната пролет – докато дълбоките вертикални системи, които достигат от 33 до 160 метра навътре в земната кора, разчитат на мигрираща топлина от заобикалящата ги геология.

54 57 56 55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завършекът на програмата беше посещение на фермата на Щефан Тайкс в Айхграбен, където бе оргnизиран кулинарен празник с местни ястия и дегустация на типични продукти, предоставени от групата от Раковски – сладка и пастет, както и бяло вино от региона. На тази последна вечеря участие взеха всички представители на местни общини, местни музеи и екипyt на Лидер Регион Елсбеере Винервалд, които се погрижиха групата от България за се чувства неповторимо по време на своето посещение в Австрия.

 

61 60 63 62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.