Първи фестивал на селската кухня “Вкусовете от вчера”

На 29 август 2014г. на централния площад в кв. Секирово, гр. Раковски се проведе първият фестивал на селската кухня „Вкусовете от вчера”, организиран от Сдружение с нестопанска цел „Местна инициативна група – Раковски”.

Фестивалът е част от проекта “Вкусовете от вчера – Валоризация на кулинарно наследство”, финансиран по мярка 4.2.1 за съвместни действия за транснационално сътрудничество по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013г. Водеща организация по проекта е Сдружение „МИГ-Раковски”, а партньор – австрийската „Elsbeere Wienerwald LAG”, чиито членове бяха официални гости на фестивала.  Делегацията се състоеше от 13 души – екип на МИГ, кметове на общини и местни лидери от територията на австрийската МИГ, включваща 11 общини с население от 30 000 души. Те приготвиха традиционен зелев щрудел с плодове от брекина.

1

Фестивалът на селската кухня „Вкусовете от вчера” се явява витрина за презентиране на извършения процес по възстановяване на традициите и на гастрономичните особености на територията на Община Раковски, като най-големият принос в съхраняването на кулинарните местни традиции дойде от възрастното население (жени над 55 години), които са носител на знания относно старинните местни рецепти.

Вкусните блюда с предварително сготвени местни специалитети бяха изложени в 20 шатри, за да могат всички присъстващи да ги разгледат и дегустират. Сред тях имаше както традиционни български ястия като пълнени чушки, фасул с праз, сладка баница, тиквеник и други, така и уникални местни рецепти като гозба с нахут, надутички, салатна баница, гизик, базлами, гуши, тава чорба, момински тутманик,  масленица и много други.

Една от атракциите на фестивала беше Юнашкият тиган, изработен от 78 кг. специална неръждаема стомана, с диаметър 150см и височина 20см, с който бяха атакувани рекордите на Гинес преди години. Само той приготви и раздаде 450 порции от традиционна българска гозба кебап с пилешко месо и зеленчуци. Имаше и домакини, които на живо приготвяха катми за всички, които избраха да почетат традиционната селска кухня.

2

 

 

 

 

 

 

Посетителите на фестивала успяха да се потопят в дебрите на кулинарните изкушения с помощта и на местните танцови и певчески групи.

На фестивала „Вкусовете от вчера” присъстваха и производители от региона, които демонстрираха разнообразни хранителни продукти.

През 2015г. предстои да се изгради и мрежа от производители и ресторантьори – местни мрежи и транснационална мрежа, подкрепена от регламент за качество, които съвместно ще преоткрият и съхранят познанията, традициите и уменията, свързани с храната като ценен елемент на историческото и културно наследство на цялата територията на община Раковски.

3 4 5 6

 

Comments are closed.