За региона и общината

Град Раковски се намира в западната част на горнотракийската низина и е на 23 км. oт областния град Pловдив. Той е център на общината, която включва още 6 села – Белозем, Стряма, Болярино, Момино, Шишманци и Чалъкови.

Градът е създаден през 1966 г. на 03.02.1966 г. с указ № 100. Президиумът на НС въз основа чл. 35, т. 19 от конституцията на РБ наименува селищата от градски тип ген. Николаево, Секирово и Парчевич на град Раковски. Преди да получат тези имена съответните селища били наименувани с турските имена съответно: ген. Николаево е носело името Калъчлий /буквалния му превод от турски е ножарево т.е нож, калъчка/, преименувано през 1934 г. Секирово се е наричало Балтаджа /в превод брадва/, преименувано през 1945 г. Парчевич е носело името Алифаково / това е било име на турски ясновидец, живеел там – али факъ/, преименувано през 1943 г.

Легендите разказват, че ген. Николаево е кръстено на генерал Данаил Николаев- един от създателите на българската армия след Освобождението, който е минавал през тези земи по време на Съединението /но това не е доказано исторически/. В негова чест и в знак на уважение хората дават името на един от кварталите с. Калъчлий се преименува на ген. Николаево през 1934 г.

Броят на населението в гр. Раковски в края на 2009 г. е 17 075 души /към 15.03.2011 брой население на гр. Раковски – 15 430/, като 90 % от тях са католици. В тази връзка в града ни има три католически църкви /църквите “Пресвето Сърце Исусово”, “св. Архангел Михаил” и “Непорочното Зачатие”/ и три манастира /мъжки манастир “Максимилян Колбе”, женски манастири на сестрите бенедиктинки и сестрите францисканки/. Храмът “Пресвето Сърце Исусово” е втория по големина на балканския полуостров след катедралата в Загреб.

В града ни има четири детски градини, като общия брой на децата в момента /2010-февруари/ е 550 деца, две основни училища с около 1000 ученици и професионална гимназия с 400 възпитаници.

През 2009 година за подобряване на материалната база в училищата бяха изградени многофункционални спортни площадки. Можем да се похвалим и с два големи стадиона. На градския стадион “Г. С. Раковски” се играят дори срещи от “Б” професионална футболна група.

Като център на общината в Раковски функционира и многопрофилна болница със статут на районна, обслужваща община Раковски и община Брезово, също така и две действащи поликлиники в кварталите.

В град Раковски се живее сравнително спокойно. Това е един бързо развиващ се град. Заема много важно пътно транспортно положение. През територията му минава автомагистрала “Тракия”, намира се на 23 км. от областен град, което дава възможности за реализация на младите хора. Връзката с големия град се прави с автобусни линии.

Всеизвестно е, дори и извън страната ни, че хората в град Раковски са много трудолюбиви и гостоприемни. Въпреки трудните времена, в които живеем, в тях е останало нещо човешко – да подадат ръка в трудни моменти и да преодолеят трудностите заедно.

Раковски има напълно изградена пътна мрежа. Основните пътища са асфалтирани, но като цяло има какво още да се желае. Добре изградени са електропреносната /преноса на ел. енергия се осъществява чрез въздушни електропроводи/ и водоснабдителната      /помпена станция от 160 г./ мрежи, за съжаление обаче нямаме изградена канализационна мрежа, което е един от приоритетите на  ръководството на града.

Радостен е фактът, че чрез реализация на проекта “Газоснабдяване на Раковски” е вече възможно “синьото гориво”, като екологично чисто и ефективно да достигне до жителите на града. На 27.07.2009 г. беше направена първата копка за газифициране на града, като 1-ви етап е обслужване на обществени сгради, а 2-ри на битови клиенти.

На територията на града работят много предприятия – 6 хлебопекарни, около 10 шивашки цеха, фирма “Инса” – водеща в областта на химията, производител на масла, бои и др., други фирми за производство на млечни продукти, сладка и конфитюри, консерви, хранителни продукти и др. Те осигуряват много работни места за жителите на града и общината.

Известни личности в община Раковски

Петър Лесов – световен шампион за юноши в япония през 1979 г., олимпийски шампион в москва през 1980 г., 2 пъти европейски щампион. В момента треньор на националния отбор по бокс.

 

Валери Домовчийски – първия раковчанин играл в левски-софия, херта-берлин и в националния отбор по футбол.

 

Гинка Загорчева от ген. Николаево – заслужил  майстор на спорта по лека атлетика. Първата световна шампионка от рим през 1977 г.

 

Георги Плачков от кв. Секирово – на 05.06.2009 г. Избран за народен представител в 41-вото нс – за пръв път в историята на града ни.

 

Михаил Добромиров / Райков/ от ген. Николаево – първият българин завършил висшето си образование през 1715 г. в духовен колеж в гр. Фермо, Италия.

Пълният списък с известни личности можете да свалите оттук.

 

Град Раковски се намира в централната част на тракийската етнографска област. Тя се простира на север до Стара планина, на запад до Рила, на юг до Пирин и на изток до Черно море. Тракийските танци най-често се играят в умерено темпо. Характерни са правите и смесени хора. Движенията в танците са съсредоточени в краката /леко и приклекнало, като непрекъснато се пружинира/. Тракийските танци са весели и жизнерадостни. Характерно за тази област е едногласното пеене. Жените пеят силно в тесен диапазон. В тази връзка първата народна певица от ген. Николаево е Джина Якова Павлова, която има студиен запис в радио Стара Загора.

 

В града ни има два оркестъра за народна музика – орк. “Млади Тракийци” и “Мелодия”.

На територията на града ни се провеждат много културни прояви и мероприятия с широкото участие на населението. В Раковски има три действащи читалища: НЧ “Св. Св. Кирил и Методий”, създадено на 20.12.1908 г., НЧ “Петър Богдан Бакшев”, основано на 25.01.1909 г. Това са читалища със 100 годишна история, и най-новото читалище „Честолюбие”. Библиотечните фондове в библиотеките са над 22 000 тома литература.

 

Към НЧ “Св. Св. Кирил и методий” функционира ФА “Слав Бойкин”, кукерски колектив, певческа група и детска музикална школа по тамбура и гъдулка. Ансамбълът за народни танци носи името на първия ръководител на самодеен танцов състав в града ни – Слав Бойкин.

 

Към НЧ “Петър Богдан Бакшев” е сформирана група за изворен фолклор, детски танцов състав и певческа група.

 

МФ “Кукове” – фестивал на кукерските и маскарадни игри е най – значимата и масова културна проява. Ежегодно участие регистрират групи от Сърбия, Хърватска, Гърция, Ирландия, както и кукерски групи от цяла България. Фестивалът се организира всяка година петък и събота преди Сирни Заговезни /по Западноправославния календар/. Пищните костюми, огромните маски и тътена на многогласни звънци създават неповторимо усещане за съпричастие на всеки от хилядите зрители, присъстващи на фестивала.

На първият ден от фестивала се представят училища, читалища и граждани от община Раковски. Целта на този ден е радостта от карнавалната фиеста да завладее по-голяма част от населението. На следващия ден се представят кукерските колективи от чужбина, а след тях тези от страната.

Фестивалът е с конкурсен характер, като чуждестранните групи са извън класирането. Участващите колективи се оценяват от компетентно жури-специалисти от БАН, Института по фолклор и етнографски музей Пловдив. Те оценяват кукерските и маскарадните игри въз основа на следните критерии:

 

Винария /Трифон Зарезан/

 

Всяка година по традиция се провежда празника “Трифон Зарезан” и конкурса за най- хубаво вино. Празникът започва с традиционното зарязване на лозето от царя на виното на лозовия масив и традиционно българско хоро. След ритуала по зарязването,  празникът продължава на центъра на кв. Ген. Николаево. И както повелява традицията – пие се червено вино, ядат се топли кебапчета и се играят кръшни хора. След дегустация на всички вина, предоставени от граждани за конкурса, компетентно жури обявява и награждава победителите. Има награди за бяло, червено вино и пелин. Всяка година интереса за празника и за конкурса нараства. Местните винопроизводители влагат все повече старания, за да бъде тяхното вино най-доброто и да бъдат наградени.

Тази година /2010/ “Винарията” се проведе за единадесети пореден път и дано да продължава да се провежда в годините напред.

 

Международен детски футболен турнир

 

Международният детски футболен турнир се провежда от 2002 г. на градски стадион “Г.С. Раковски” гр. Раковски. В този турнир участват деца, родени след 01.01.1995 г. от Румъния, Полша, Испания, Търция и отбори от страната. Турнирът се провежда със съдействието на БФС, аматьорска футболна лига ЗС на БФС, ДАМС, манастир “Св. Максимилиан Колбе”, енория “Св. Франциск”, енория “Св. Архангел Михаил” и енория “Пресвето Сърце Исусово”.

С всяко свое издание турнирът се превръща в уважавано международно състезание и ни доказва потребността от неговото съществуване и развитие. Тази година това се потвърждава и от факта, че ни гостува отбор от друг континент – отбор “св. Винсент” от Ливан /от 2009/.

Участието на децата в състезания е част от тяхната спортна подготовка, но то е и част от тяхното израстване. Чрез включването си в турнира, децата създават контакти и приятелства за цял живот.

От 2009 в памет на нашия незабравим приятел и радетел на детския футбол, турнирът носи името на Франц Коков /кмет на община Раковски до кончината му на 24.10.2008 г./